Boga születik, avagy hogyan is készül? Első rész.


Már sokan kérdezték, ezért most közzéteszem okulási szándékkal, hogy hogyan is születik a világra a Kőboga.

A Kőboga egy egyedi tervezésű és kivitelezésű – annál is inkább, mert a Természet kezdte el pár millió évvel ezelőtt – , koprodukció,  szóval inkább mutatom.

Na kérem. Van ugyebár az a kavics amit az ember úton-útfélen meglát. Megtetszik neki, lehajol, zsebreteszi. Otthon megmossa, kicsit megforgatja, mert ugye csak szemügyre veszi a fizimiskáját, és ha már látja, hogy mit lehet kihozni belőle, mármint bogárilag, kezdetét vesz az első fázis.

A fentebb leírtakról nem készültek képek, mert olyan gyorsan körvonalazódott a fogamzás, hogy nem értem rá elővenni a gépet. Azt ott mindenki önállóan elképzeli.

Tehát ott tartunk, hogy ki van találva a Boga. A kavicsot tisztítás után Noémi körbecsiszolja, és a bogárka leendő formájának megfelelően felviszi rá a rézfóliát.  Ez a fólia egy öntapadós hátú, rendkívül vékony, képlékeny vörösréz szalag, amit nagy körültekintéssel, precízen kell felhelyezni. Itt látható:

Miután ez megvan, a bogakezdemény átkerül az én asztalomra, s innentől én veszem kezelésbe. Noémi az újabb kavicsot fóliázza rendszerint.

Következő lépés, mivel le kell forrasztani a fóliacsíkokat ónnal, az úgynevezett folyasztószer felvitele. Ez egy speciális anyag, a mi esetünkben mangalicazsír-szerű, ami a forrasztóón szebb és jobb tapadását, terülését hívatott elősegíteni. A folyasztószer és a forrasztóón minősége és az alkalmazott módszer nagymértékben befolyásolja a forrasztott felület, itt a Bogánk kinézetét.

Egy egyszerű ecsettel egyszerűen összekenem. Így.

Most jön a tényleges forrasztás. Egy speciális hegyű Weller forrasztópákával-kedvenc pákám-elkezdem felvinni az ónt a fóliára szép sorban. Ilyenkor adom meg a bogárka kinézetét.

Elkészítem a feje helyét is. Általában többször végigmegyek az egyes részeken, amíg elnyerik  rendes, végleges kinézetüket.

Vékony rézhuzalt leforrasztok ónnal-ugye mindent be kell vonnom, mert különben nem tudnám egymás mellé rögzíteni az egyes részeket-majd méretre vágom őket. Ezek lesznek a lábak.

Na, ez is megvan. A kőzigóta ilyenkor a hátára fordul és szépen megkapja egymás után a lábacskáit. Először középen rögzítem, majd miután már újra meg tudom fogni, mert időközben felettébb meleg lett, ráhajlítom a lábikókat a testre. Nagyon kell vele ilyenkor vigyázni, mert még könnyen leszakadhat a fólia.

További forrasztásokat eszközlök. Nézzétek csak. A művelet alatt többször átkenem a folyasztószerrel. Igen, a mangalicazsír-szerűvel.

Mostmár irányba lehet állítani a lábakat. Mivel ez a Boga medál lesz, így a vézna végtagjai a testéhez fognak simulni némiképp.

Itt látható, amint a végleges formára hozom a futóműveket. Ennél a fázisnál megerősítem az oldalát körben és kijavítom az esetleges esztétikai hibákat.

Felhúzom a zoknijait, kap csápokat, szemeket. Itt döntöm el, hogy milyen karaktere legyen a kis Bogának. Minden teremtményemnek saját egyéni arckifejezése van. Ha egyáltalán beszélhetünk arcról. Tudom, ezért biológus érzelmű olvasóim máglyára fognak vetni. Egyébről nem is beszélve.

A legutolsó rögzítési művelet a függeszték elkészítése. Ide fűzzük majd a bőrt, hogy a nyakunkba tudjuk akasztani a kész medált. Majd. Mert még korántsem  készült el.

Miután a karika is a helyére van téve,  a boga-aki elnyerte végleges formáját-átkerül a következő asztalra, ahol ismét Noémi veszi kezelésbe. Először is eltávolítja róla az immár feleslegessé vált zsíros bevonatot,  mi úgy mondjuk zsírtalanítja, aztán egy több fázisból álló bronzpatina bevonatot visz föl az ezüstös részekre. Ezt újabb fürdő követi, a semlegesítés, mert ez a patinalé savas kémhatású. Szárítkozás után jön az utolsó kezelés. Hogy megóvjuk a bronzos felületet az oxidációtól, egy finisolaj bevonatot kap még.

Így elnyeri az egyedi, csillogó, bronzfényű felületet.

Hogy milyen lett? Azt legközelebb megmutatom!

A második részt ide kattintva is elolvashatod.

Kategória: Üveg/Glass
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s