Webkereskedelem-avagy Medde csomagol

Az internetes vásárlás korszakát éljük. Az ember csak kattintgat, és jó esetben pár nap múlva megérkezik a kiválasztott termék.

Vannak webáruházak, akik megengedhetik maguknak, hogy csomagolócégeket alkalmazzanak, vagy legalább egy alvállalkozót aki becsomagolja a postázandó dolgaikat. Van, aki ezt maga csinálja, többek közt én is.

Több mint öt éve vagyok jó viszonyban a Magyar Posta Zrt.-vel. Az igazat megvallva, nekem nincsenek rossz tapasztalataim velük. Egyszer veszett el ez idő alatt egy ajánlott küldemény, de takaros kártérítést fizettek, nulla macerával.

Azt mindenki tudja, hogy nagyrészt üvegtárgyakat postázok. Ezt vagy becsomagolom rendesen, vagy az ügyfél meglepetten veszi észre, hogy egy marék üvegmozaikot kapott, pedig nem is azt rendelt.

Mellékesen megjegyzem, azt is lehet rendelni.

Mivel a visszajelzésekben mindig megdicsérik az atombiztos csomagolást, és azt is szokták kérdezni, hogy ezt tanítják-e valahol, megmutatom hogyan szoktam csomagolni.

Amióta az eszemet tudom, vagy még előtte egy kicsivel, már lelkes híve voltam a szelektív szemétgyűjtésnek. Előbb csak a szemétgyűjtésnek, mert kiskoromban volt egy “kukás akarok lenni” korszakom. Na ez nem múlt el teljesen, de most is következetesen kezeljük a hulladékokat, elsősorban tudatos vásárlással, válogatással, valamint hulladékudvarokba történő szállítással. Van még egy fontos része ennek a dolognak, mégpedig a másodlagos nyersanyag felhasználása.

Na már most a csomagolásról beszélünk és ezzel ez hogyan függ össze? Nagyon. Az üvegtárgyaim sérülésmentes postázásához az alábbi dolgokra van szükség:

-Hungarocell, vagy nikecell esetleg habszivacs, ki hogy ismeri. Rendszerint a kuka mellé van kidobva, és ha szűziesen tiszta, akkor hazaviszem. Ez alkotja a csomag testét és mechanikai tulajdonságai miatt, ha jól van alkalmazva,  100%-os biztonságot nyújt az üvegeimnek. Ma a közeli lakossági hulladékgyűjtő udvarból hoztam, mert ott tisztákat találtam. Cserébe vittem nekik egy kis kiégett izzót, meg pár darab szárazelemet.

-Csomagolópapír. Ezt kapom, vagy legrosszabb esetben veszem, de rengeteg helyről lehet megmenteni, mielőtt a kukába kerülne. Természetesen itt is csak a tiszta jöhet számításba, a maszatossal már nem sok mindent lehet kezdeni.

-Kartondoboz. Nagyobb csomagoknál bizony kell ez is. A közeli papírboltból hozzuk, mert ott helyre kis dobozokat lehet szerezni és ezek mind tiszták.

-Ragasztószalag, cellux. Sajnos ez egy nélkülözhetetlen dolog, mert ez tartja össze a csomagot. Régen volt papír alapú, de az lejött és nem ragasztott biztonságosan. Ezt a cellux kérdést nem tudtam még megoldani. Pláne úgy, hogy újrahasznosítottat használok…

Esetleg ha volna valakinek építő jellegű ötlete, azt megvizsgálnám.

Na, ha mindez megvan, kezdhetek csomagolni.

A mai termés két-szigorúan környezetbarát-szatyor habszivacs.

Általában a lap vagy téglatest alakúakra vadászom. Ezek felelnek meg legjobban a céljaimnak.

Egy éles tapétakéssel leszabom a darabokat. Amekkora kell.

Ezt hívom szendvics-csomagolásnak. A szendvicset már az előbb megettem, de nem is arról van szó. A titok a réteges technika. Itt három rétegű csomagolást mutatok meg. A középső rétegbe elkészítem az áru-jelen esetben két Boga-fészkét. Ott fognak utazni. Frankón.

A Bogákat zacskóba, vagy papírba tekerem és elhelyezem az üregben.

Hogy szállítás közben ne tudjanak lötyögni ott bent, a kivágott részből, némi alakítás után fedelet képzek az üregre.

A kedves vevő kap bele egy névjegyet-ez itt a reklám helye-aminek a hátoldalán a következő szöveg van.

Csak reménykedem, hogy odakerül. Legyünk pozitívak.

Aztán helyére kerül a szendvics utlsó eleme is, a fedőlap.  Azután az egészet átragasztom, mert aki kapja marja nem tudhatja, hogy én hogyan csomagoltam és bontás közben az egész lapjaira hullhat az áruval együtt, oszt lesz sírás-rívás, egyebekről ne is beszéljünk.

A papírcsomagolás. Ez adja meg a kinézetét a dolognak, mert az is fontos. Nincs túllihegve, puritán kis kültakaró.

Akkor megkapja a kis ragszalagját, az előre nyomtatott címzéscetlivel. Azért nyomtatom, mert így nem lehet elírni. Tévedés kizárva, amit a vevő ír címet a ímélben, azt másol és nyomtat. Meg olvasható is, nem utolsósorban.

Készen vagyunk. Az ilyen módon postakésszé tett kis csomagocskák mennek a “Postázandók” polcra, egy ajánlott blanketta kíséretében.

Teljesen izgatott lettem, amikor megláttam, hogy az ajánlott cetli is újrafelhasznált papírból készült. 🙂

Rendszerint Noémi viszi a postára őket feladni és ily módon elindul a rendeltetési helyére a küldemény.

Reklámok
Kategória: Általános | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s