Kemence, avagy mit süt a Medde? Frissítve!

A kérdés költői, hát persze hogy üveget. Mára vágástechnikákat ígértem, de mivel a mai vagdosáson már túlvagyok, azt majd megmutatom később, senki semmiről le nem marad. Ellenben itt a kemence-művelet.

No. Kemence többféle van, olyan amiben kenyerek sütnek, vagy csülkös káposztát, olyan amiben vasat öntenek, de amiről most beszélni fogok, az egy kis öklömnyi elektromos kemence, amiben többek közt egyfajta medált készítek.

Felmerült az igény magyar motívumos alkotásokra, amit kézművesvásárokon kiállítok. Az egyik ilyen darab a rovásírás-betűs medál.Az általam használt Magyar Adorján székely-magyar rovás abc 34 betűből áll, meg a számok, de én csak betűset csinálok.

Tehát ahhoz, hogy egy készlet medál legyen és mindenki választhasson kedvére valót, az első körben le kell vágnom 34 db 6 x 20 x 35 mm-es üvegtéglácskákat, a mély-sötétlila táblából.

Amikor ez megvan, vörösrézből kimunkálom a rovásbetű alakjának megfelelő darabokat és ráragasztom az üveglap felületére. Aztán nyolc darabot sorakoztatok fel a kerámia tárgylemezre, ügyelve a megfelelő távolságra. A kerámia tárgylemez felületét formaleválasztó anyaggal vonom be, hogy az olvadt üveg nehogy odaragadjon.

Ez így szépen megy be a kemencébe.

Így ni. Ott ülnek bent türelmesen. Rájuk csukom az ajtót és felfűtöm a kemencét 1100C°-ra. A kukucskáló lyukon néha ránézek, hogy hol tart a folyamat. Olyan 40 perc alatt az üveg annyira meglágyul, hogy elveszti téglatest alakját, élei legömbölyödnek, felülete íves lesz. A rézidomok belesüllyednek a felszínbe, ezért vigyázni kell, hogy mennyire engedem meg a lágyulást. Ha túl sokáig hagyom, akkor a betűk felett szépen összezáródik az üveg. Úgy sem rossz, de most azt szeretném, ha némiképp kiállna a felületből.

Amikor pont jó, akkor így néz ki.

Épp idejében kikapcsolom az áramot és hagyom lehűlni a kemencét. Melegen nem szabad kivenni az üveget, mert bosszút áll és mindenféle alattomos feszültségek keletkeznek benne, ami a későbbiekben káros lehet.

Ha kihűlt, kiveszem a tálcát.

Most megszemlélhetjük az eredményt.

Nyoma sincs az éles, hegyes éleknek, sarkoknak. A betűket szürke reveréteg borítja az izzítás miatt, de azt majd a későbbiekben eltávolítom.

Ha az összes betű elkészült, akkor szépen sorba rakom őket és még egyszer átnézem, hogy minden rendben van-e velük.

Na itt a teljes abc. Ahhoz, hogy nyakbavaló medállá váljon, keretezni kell, karikát forrasztani rá, stb, de annak a módját már leírtam a kőbogáknál. Itt most úgyis csak a sütés részét akartam megmutatni.

Ja, igen. Annak, aki itt most valami gasztronómiai bejegyzés várt és csalódott, annak megmutatom a mai kínai kuplungcsirkés műhelylevesemet.

Íme:

Megettem, köszönöm, finom volt! 🙂 (kuplungcsirkeizű)

Ápdét!

Ha valaki szeretné a számítógépét megtanítani rovásbetűvel írni, innen letöltheti a szükséges betűkészleteket!

Reklámok
Kategória: Üveg/Glass, Munkafolyamat | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s