Üvegvágás – avagy mit mond erről Medde?

Azt mondom én is, mint sokan; üveget vágni nem ördöngösség, csupán pár dolog kell hozzá. Először is üvegvágó. Anélkül drámaian romlik a helyzetünk üvegvágás terén.

Az üveget elvágni sok mindennel lehet. Többek közt görgős, vagy gyémánthegyű vágóval, újabban vízzel is, bár az nem egy házilag kivitelezhető technika, és állítólag ollóval is. Erről a videomegosztókon van egy kis filmecske, de én az ilyenről azt tartom, hogy olyan mint a kakeszból vajat csinálni: kenni már lehet, de nagyon büdös még.

Én görgős vágókat használok, úgyhogy innentől ezekről lesz szó. Maga az üvegvágás elmélete az, hogy a síküveg felületi feszültségét egy vonal mentén megbontjuk, ami egy keresztmetszeti repedést, ezzel együtt az üveg szétválását eredményezi. Jó esetben. Mert nem mindegy, milyen üveget akarunk elvágni. Ugyanis ma már akadnak olyan edzett, feszített szerkezetű üvegek, mint például az autók szélvédői, konyhai tűzhelyek sütőinek az ablakai és egyéb biztonsági üvegtáblák, amibe ha megpróbál belevágni az ember, egészen egyszerűen apró darabokra esik szét az egész.

Tehát maradjunk az egyszerű ablaküvegnél, vagy tükörnél. Nézzük hát a szerszámokat. Mint mondtam, ezek görgős vágók. A görgőket nagy keménységű acélötvözetből – vídiából–  állítják elő.

A vídia volfrám- és titán-karbidból porkohászati eljárással előállított keményfémötvözet.  A vídia szó egy szóösszevonás, a német wie diamant (ejtsd: vi diamant) – mint a gyémánt – szavakból.

Ezek az első üvegvágóin voltak, húsz éve megvannak. Már nem használom, csak emléknek tartom őket. Az egyik egy volt szovjet, a másik német. Az orosszal csempét is lehet vágni a mai napig…

Aztán vannak a Silberschnitt táblavágóim. Ezek már nem annyira barkács kategóriájú szerszámok. Táblaüveg egyenes vonalú vágására használom őket.

Ezekben általában hat görgő van, ha az egyik elkopik, a következőt használjuk. Egy csavarral lehet őket állítani. Itt megfigyelhetjük közelről a keményfém görgőket.

A következő az ív-vágó. Ezt használom a leggyakrabban, mert nagyon sok hullámos, vagy íves formájú üvegdarabot kell kivágnom. Az egyik szintén egy német Silberschnitt, a másik egy japán Toyo. Ezek olajos vágók, ami azt jelenti, hogy az üreges nyél olajjal van feltöltve, ami a vágás közben automatikusan keni a görgőt, így tökéletesebbé teszi a vágási vonalat, az üveg szétválását, valamint védi magát a görgőt is.

Itt látható a menetes  záródugó és az üreges nyél.                                                           Ez készülhet fémből és műanyagból is.

Megfigyelhető, hogy ez keskeny fejű vágó, és csak egy görgője van.

Az egyenes vonalú vágásokhoz szükség van vonalzókra, derékszögre is. Én egy 30 és 40 centiméteres műanyag vonalzót és egy állítható acél derékszöget használok leggyakrabban.

A jelöléshez pedig egy fehér vagy fekete (ez az üveg színétől függ) mindenre író ceruzát. Van aki filcet használ, de én azt nem szeretem.

Na, akkor a cuccok megvannak, akkor vágjunk bele.

Egy egyenes vonalú vágás vonalzó mellett.

Itt tükröt vágok. Határozott mozdulattal, egyenletes nyomással végighúzom a vonalzó mellette vágót, miközben jellegzetes sercegő hangot ad. Kétszer ugyanazon a vonalon soha nem vágunk végig, mert az tönkreteheti a görgőt.

Ha megvan elpattintjuk. Ez 3.5mm-ig kézből mehet, a vastagabbat asztalon törjük el. Lehet az asztal szélén, aki gyakorlottabb, vagy a vágási vonal alá tett gyufaszállal például. Enyhe nyomásra szétválik az üveg. Van aki szerint alulról ütögetni kell, hogy megrepedjen, ezt azonban nem szeretem, mert egyenletlen törési felületet ad.

A szabadkézi – íves – vágás nagyobb gyakorlatot igényel, mert van hogy több tízezer forint értékű üvegbe kell belevágni és csak egyszer lehet. Alig van korrigálási lehetőség.

Itt nagyon kell tudni, hogy az adott üveg mekkora ívet bír el. Mert van, hogy másfelé törik, mint szeretnénk. Ezt a részt nem taglalom.

Az elpattintás itt is ugyanúgy történik, csak nagyobb odafigyeléssel.

Itt pedig a vágott felületet próbálom megmutatni.

Ez egy vastagabb üveg, itt talán jobban látszik.

A felső részen lehet látni a felületi vágásból eredő finom kis repedéseket, lejjebb pedig az egyéb feszültségi hullámokat. Az alul lévő hullámok az üveglap mintája, az most nem számít…

A vágott élek rendkívül balesetveszélyesek, ők maguk is vágnak, nem is kicsit, és nehezen gyógyuló sebeket okoznak. A szemünkre sem árt vigyázni, mert vannak szilánkosan törő üvegek is.

Hát nagyjából ennyi. Még sokáig lehetne beszélni a különböző technikákról, eszközökről, titkos műhelyfogásokról a vágás terén, de nem teszem. Úgyis mindenkinek magának kell rájönnie ezekre.

Ha valamit kihagytam volna, nyugodtan kérdezzétek meg.

Kategória: Üveg/Glass, Munkafolyamat | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

39 Responses to Üvegvágás – avagy mit mond erről Medde?

 1. snufi szerint:

  ezeket mind nem is tudtam (nyilván, honnan is…), de nagyon érdekes! üvegrendszertan 🙂

  • meddedesign szerint:

   Év végén vizsgalehetőség! 🙂

   • Attila szerint:

    Kedves Medde! 3mm-es üveglapba szeretnék egy ablakot vágni. Hogyan tudom én ezt megtenni? Köszönöm

   • meddedesign szerint:

    Kedves Attila!

    Gondolom már nem aktuális a kérdése, mert elég régen tette fel, én pedig sokáig nem voltam. Ha mégis, akkor erre azt mondanám, hogy mindenképp vigye szakemberhez, mert a 3mm-es üveg körkivágása igen nehezen kivitelezhető otthon. Pláne, ha nincs esély rontani. Már vannak olyan speciális gépek, amik nemcsak kört, hanem bármilyen tetszőleges alakot ki tudnak vágni megfizethető áron. Nem éri meg a bosszúságot otthon próbálkozni ezzel.

    Üdvözlettel: Medde

 2. vidámhal szerint:

  Kedves Medde, azt szeretném kérdezni, hogy az üvegfelületet vágás után hogyan lehet “nemvágóssá” tenni, valahogy lekerekíteni, vagy csiszolni, hogy ne legyen olyan éles?

  • meddedesign szerint:

   Kedves Vidámhal!

   A vágott szél lekerekítésének több módja van, én egy gyémánt csiszológéppel végzem mostanság ezt a műveletet, de házilag is kivitelezhető. A legegyszerűbb módja ha veszünk egy P80-as, vagy P100-as jelzésű csiszolóvásznat (smirglit), ez minden barkácsboltban kapható. Ezt egy markunkhoz illő fakockára hajtjuk, és máris kész az “éltelenítő”, ezzel le tudjuk csiszolni az üveg vágós élét. Pár jó tanács: Mindenképpen csiszolóvásznat vegyünk, ne csiszolópapírt. Ezt a hátoldalon tudjuk ellenőrizni ránézésre. A vászon nem szakadozik olyan könnyen, így tovább tart és biztonságosabb vele dolgozni. A fakockán – ráhajtás után – hosszirányban ne lógjon túl a vászon, mert elakadhat és megsérülhet a kezünk. Jobb, ha pár milliméterrel rövidebb a széleitől. (A vászon tépéssel könnyedén méretre alakítható) A vásznat mindig szorosan fogjuk a fakockán, először az élre merőlegesen csiszoljunk, aztán lehet hosszában lesimítani az immár élevesztett felületet. Védőszemüveget, esetleg védőkesztyűt feltétlenül viseljünk! Csiszolás után körülöttünk apró üvegszilánkok és a csiszolóvászon szemcséi egyaránt lesznek, ezért nem árt egy alapos söprés, porszívóvás, valamint egy felmosás.
   Remélem tudtam segíteni! Ha kérdése van, tegye fel nyugodtan. Eredményes alkotást kívánok! 🙂

 3. Imre szerint:

  Én azt szeretném tudni az U !__! alakú űveget, hogy lehetne elvágni ( természetesen keresztben, nem hosszában ) a pontos nevét nem tudom az üveg elnevezésének, ezért jelöltem így.

  • meddedesign szerint:

   Gondolom ez egy hosszabb, 100-200cm U profil. Házilagos elvágása nagy gyakorlatot igényel, amúgy gyémánt huzalos, vagy tárcsás géppel vágják. Ha nem csak egy darab áll rendelkezésre, akkor lehet próbálkozni azért otthon is kézi – jobb minőségű, nem teszkós – üvegvágóval, ha nem vastagabb az anyag, mint 3-4mm. Afölött már nehéz kézzel elvágni, és nagy valószínűséggel másfelé fog törni, mint szeretnénk. A külső részéhez jobban hozzáférünk, onnan kell vágni. Ha nem önolajzós a vágó, akkor petróleumba vagy hígabb olajba mártsuk vágás előtt. Vonalzó mellett a profil középső részét karcoljuk meg először, tehát az “U” talpát, aztán a két oldalsót. Az oldal vágását a derékszögű élnél kezdjük – az “U” sarkánál, és onnan haladjunk a széle felé. Lehetőleg a karcolt vonalak érjenek össze. Utána a profil belseje felől óvatosan meg kell kopogtatni a vágási vonal túloldalán, és ha szerencsénk van – és jól vágtunk – el fog törni az üveg a vonal mentén. A vágási felületet fakockára fogott csiszolóvászonnal lesimíthatjuk. Kézre vigyázni!

 4. mytos szerint:

  Kedves Medde!

  Most törtem ripityára egy katedrálüveget. Sima ablaküveget már sokszor vágtam gond nélkül. Most viszont a katedrálüvegnél úgy tűnt, hogy rendesen, folyamatosan karcolja az üvegvágó, mégis darabokra tört az üveg. Utána még próbálkoztam a törött darabokkal, de azok sem sikerültek. Olyan, mintha mégsem lenne folyamatos a vágási vonal. Szerinted mit rontottam el és mivel próbálkozzak?
  Köszönöm.

  • meddedesign szerint:

   Kedves Mytos!

   Remélem, a művelet közben nem sérültél meg! Tudod, az üveg az egy alattomos dolog, és ha nem jól nyúlunk hozzá besértődik, és csinálja a bajokat. A katedrálüveg vágása sem bonyolultabb (elvben) mint a sima ablaküvegé, de lehetnek súlyosbító körülmények. Először is az üvegvágó. Érdemes beszerezni otthonra egy minimum SILBERSCHNITT üvegvágót. Nem kerül egy vagyonba, és jobb, mint az obis, teszkós változatai. Ami nagyon fontos, az az üvegvágó kenése. Vágás előtt mindig mártsuk műszer, vagy varrógépolajba, esetleg petróleum is megteszi. Kérdés még, hogy milyen vastag volt az üveg? Három milliméterig könnyedén elvághatjuk, de afölött már rakoncátlankodhat. Problémát okozhat az üveg mintázata is, mert ha erősen mintázott, pláne ha durva, vastag mintával ellátott, akkor előfordulhat hogy nem arra törik, amerre szeretnénk. De elvileg előfordulhat egy hibás szerkezetű, feszültségekkel teli tábla is. Nagyon fontos, hogy a vágót egy mozdulattal, határozottan, megfelelő erővel húzzuk végig az üvegen. (Ugye azt mondanom sem kell, hogy a katedrálüveg simaoldalán karcolunk, nem pedig a mintáson…mert ilyennel is találkoztam.) A törésnél szokott segíteni, ha az asztal és az üveg közé egy gyufaszálat helyezünk, pont a vágási vonal alá és a vágási vonaltól kb. 10-15cm-re kétfelé – a tábla felénk eső szélén – a kezünkkel az asztal irányába megnyomjuk az üveget. Fontos továbbá, hogy az asztallap sík legyen. Egy használt padlószőnyeg darabon nagyszerűen lehet vágni. Ha ezek ellenére sem megy a dolog, nem kell búsulni, rá kell bízni a dolgot egy szakemberre, bajlódjon vele ő. 🙂 Kár lenne több üveget összetörni.
   További jó munkát kívánok, remélem segítettem!

   • mytos szerint:

    Köszönöm szépen a tanácsokat, Medde!

    Azt hiszem, még próbálkozom egy kicsit (amíg van még üveg :D), aztán megyek csak üvegeshez.

    Üdv!

   • meddedesign szerint:

    Nagyon szívesen máskor is! 🙂
    Kitartás, sok gyakorlással minden elsajátítható. Kézre vigyázni! 🙂

    Üdv!

 5. Névtelen szerint:

  Kedves Medde!

  Érdeklődöm, hogy a tükröt hogyan kell vágni. Ugyanúgy, mint a sima üveget? Vagy mindkét oldalt meg kell karcolni?
  Válaszodat előre is köszönöm.

  • meddedesign szerint:

   Kedves Érdeklődő!

   A tükör vágása megegyezik a sima ablaküveg vágásával. Mindig azt az oldalát kell karcolni a tükörnek, ahonnan belenézel. Ha hátul karcolod, nem, vagy rosszul fog sikerülni a vágás, és megsérül a tükröző felület (ezüstfoncsor). Mindkét oldalát soha nem szabad karcolni semmilyen üvegnek sem, mert csak összetörik, és mindenki szomorú lesz. Vágáskor ügyelj az üvegvágó megfelelő kenésére. (vágóolaj, vagy petróleum)
   Remélem segítettem! Sok sikert!

 6. Névtelen szerint:

  Kedves Medde!

  Érdeklődöm, hogy tükröt hogy kell vágni. Ugyanúgy, mint a sima üveget, vagy mindkét oldalt meg kell karcolni?

  Köszönöm válaszodat előre is.
  Üdv:
  M

 7. Névtelen szerint:

  Tisztelt Medde!
  Minden üveges azt mondta nekem hogy a régi üvegeimet nem vágja el mert azok az idő folyamán rideggé keménnyé váltak . Ezért a vágás nem a kivánt formában teljesül : ill . törik szakad reped mindenfelé .Mi az igazság ebből? Az üvegek /tábla / 20 30 40 évesek kb 160 m2.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Jenő

 8. Névtelen szerint:

  Tisztelt Medde! régi üveget miért nem akarnak elvágni az üvegesek? Azt mondják összevissza törik mert kemény , rideg stb. Mi az igazság ? Táblaüveg 20 30 éves! köszi a választ! Jenő

  • meddedesign szerint:

   Kedves Jenő!

   Magam is többször tapasztaltam, hogy a régi üvegek vágásától ódzkodnak némely mesteremberek. Mint ahogy a bejegyzéseimben is olvasni lehet, nos az üveg az egy alattomos dolog. 🙂 Soha nem tudhatja az ember, hogy mi lakozik benne, rejtett feszültségek, nem látható repedések. Régebben ez hatványozódva fordult elő a maitól különböző gyártási technológia miatt. De persze akkor is vágtak üveget, de talán az akkori mesterek is ahhoz voltak szokva. A modern technológiával készült síküveget (ablaküveg, tükör, stb) már nulla hibaszázalékkal lehet vágni megfelelő eszközzel és hozzáértéssel. Ezért az iparosok is jobban szeretnek azzal dolgozni. Nem mondom, hogy a régi üvegeket nem lehet szépen vágni, de a fent elmondottak miatt előfordul, hogy a tábla nem arra törik, amerre kellene.

   A régi üvegtáblákról mindenképp le kell mosni a rátapadt szennyeződést, szárazra törölni, és csak úgy lehet vágni. Tanácsom, hogy egy idősebb mesterrel kell megpróbálkozni, aki még vágott “régi” üveget. Az is igaz, mivel az üveg amorf anyag, tehát soha nem szilárdul meg teljesen, mindig mozgásban van, hogy a tárolás és az idő függvényében keletkezhetnek benne káros változások, amik negatívan befolyásolják a vágást. De a minimum a mestertől, hogy egy mintatáblán legalább megpróbálja.

   Egy kis gyártástörténelem érdekességképpen:

   “A kezdeti időkben a fúvott üveghengert szétvágás után kiterítették, és előmelegített vashengerekkel közel egyenletes felületűvé hengerelték, így készült az első ablaküveg.

   Később megfigyelték, hogy ha az olvadt üveget fémlapra öntik, a folyékony üveg sima lappá folyik szét. Ezt követően az üveglap egy hidegebb fémlapon hűl ki és szilárdul meg, így készült a táblaüveg. A normál táblaüveg többféle eljárással is előállítható, például húzással. Ha egy kés élét mézbe mártjuk, majd kiemeljük, akkor a kés mézréteget húz magával. Hasonlóképpen alakítható az üveg is. Az olvadt üveget szerszám segítségével húzzák lassan és egyenletesen felfelé. A levegőn lehűlve üvegtáblává dermed. A függőlegesen emelkedő üvegtáblát két oldalról nekifekvő hengersorral továbbítják a gyártósoron kényszerpályán, majd üvegvágó szerszámmal méretre darabolják.

   A legáltalánosabb üveglap előállítási módszer torzításmentes üveglapok előállítására az „úsztatott” (angolul: float) üveg. Az úsztatott üveg eljárást 1952-ben Pilkington találta fel és rövid idő alatt világszabvánnyá vált a magas minőségű üveggyártásban. Az „úsztatott” kifejezés arra vonatkozik, hogy a gyártás során az üveget olvasztott ónon úsztatják. Az úsztatott eljárás által rendkívül precíz felszín, sima felület, és a más technikákkal készített húzott és öntött síküvegekhez képest tökéletesebb optikai adottságú üveg jön létre. A körülbelül 1000°C hőmérsékletű olvadt üveget a kazánból egyenletesen öntik kémiailag ellenőrzött körülmények között egy sekély ónfürdőbe. Az üvegalapanyag úszik az ónon, kiterjed és egyenletes felületű lesz. Az üveglap vastagságát a szilárduló üvegszalag húzásának sebességével változtatják. Hőkezelés (ellenőrzött hűtés) után az üveglap felhasználható.”

   Remélem segítettem!

   Üdv: Medde

   • DexaN szerint:

    Én úgy tudom, hogy ahogy írta is, az üveg egy amorf anyag, azért válik egy idő után ridegebbé, mert szó szerint arra törekszik, hogy végre elérje a kristályos szerkezetet. A nagy csillagásati távcső optikáknál direkt gyorsították a folyamatot azzal, hogy lassabban hűtötték a gyártás után.

 9. Névtelen szerint:

  Igen . Köszönöm !
  Jenő

 10. Sánta F. szerint:

  Kedves Medde !
  A kérdésem : hogyan lehet kőrt kivágni üvegből hogy a kivágott rész maradjon meg épen ?

  • meddedesign szerint:

   Üdvözlöm!

   A kérdésére: gondolom nem lesz kisegítve egy olyan válasszal, hogy speciális kőrkivágóval. Ugyanis ez a legegyszerűbb, bár felettébb költséges folyamat. Az eszköz miatt. Lehet egy közepes minőségű, egyszerű táblaüvegvágóval is kört kivágni, bár némi gyakorlást igényel, és az se biztos, hogy elsőre sikerül. De hát nem adhatjuk fel. Nézzük: Az a terv, hogy egy x cm átmérőjű kört vágjunk ki a táblából. Először vágjunk a kivágandó kör átmérőjénél kb. 4-5 cm-rel nagyobb négyzetet az üvegtáblából. Ha kész, akkor meghúzzuk egy üvegre író rajzeszközzel az átlókat, így megkapjuk a középpontot. Ebbe a központba az üvegvágó görgőjével egy pontot képzünk, megropogtatva kissé a felületet, de vigyázva, hogy a vágó ne csússzon meg. Egy acél rajztű, vagy hegyesre köszörült szög az, ami kelleni fog még nekünk. A szög kerül a középpontba, amit egy zsinór segítségével összekötünk az üvegvágóval, úgy hogy a zsinór hossza akkora legyen, hogy a központba helyezett szög hegye és az üvegvágó görgője közti távolság megegyezzen a kivágandó kör sugarával. A zsinórt közel az üveg felületéhez helyezzük el. Ezután lehet próbálkozni. A szöget beleszorítjuk a központba, a zsinór végén kifeszített vágóval magunk felé elkezdjük a körívet az üvegtáblába karcolni egyenletes, határozott nyomással. Érdemes akkora asztalra helyezni az üveget, amit körbe tudunk vágás közben járni. Esetleg nem árt, ha valaki segít még a lap lefogásában. Nem egyszerű, de nem lehetetlen. Ha körbeértünk a vágással, akkor a körív karcolásától kifelé sugárirányban az üveglap széle felé ejtünk még 6-8 vágást, mert a szélét csak darabokban tudjuk levenni. Ha megkarcoltuk, alulról finoman ütögessük meg a vágó nyelével, és ha jól dolgoztunk, a szélei szépen, darabokban le fognak esni. Kézre itt különösen vigyázni! Esetleg szükség lehet a szélek utólagos lecsiszolására, amit egy darab csiszolóvászon (nem túl durva)és egy fakocka segítségével megoldhatunk. Remélem segítettem. Jó munkát!

 11. Lajos szerint:

  Keves Medde !

  Hóálló kandalló üveg vágása.
  Milyen típusú üvegvágót kell használni ?
  Irányár és hol forgalmazzák megbízható minőségben ?

  • meddedesign szerint:

   Kedves Lajos!

   A hőálló/tűzálló üvegek a speciális technológiával gyártott biztonsági üvegek kategóriájába tartoznak. Többféle módon állítják elő őket, típus, gyártó szerint. Kézi üvegvágóval nem lehet biztonsággal vágni ezeket az üvegeket, mert nagy valószínűséggel vagy “felrobbannak”, tehát apró darabokra esnek szét, vagy bepókhálósodnak. Az ilyen típusú üvegbetéteket általában méretre gyártják, vagy speciális berendezéssel alakítják őket. Esetleg meg lehet kérdezni a vízsugaras, vagy lézeres vágást, de az jelentős összegbe kerülhet, így az ár/érték arány nem lesz megfelelő.

   Esetleg ezt a céget meg lehet kérdezni, vagy rendelni tőlük: http://www.csonkaglas.com/hu/email_kuldes.php?em=1

   Én házilag nem próbálkoznék az elvágásával.

   Üdvözlettel: Medde

   • Tamás szerint:

    Tisztelt Medde!

    Szintén üvegvágással kapcsolatos kérdésem lenne.

    Egy panellakás szétcsavarozható duplaablakáról van szó amibe 2 darab kb 15 cm átmérőjű lyukat kellene készíteni hogy a mobilklíma 2 csövét ki lehessen vezetni.

    Egy ilyen kivágást a helyszínen el lehet készíteni, jó eséllyel?

    Az amerikai filmekben tudom hogy igen, csak egy tapadókorongos körkivágó kell, majd ki lehet pattintani a belső körlapot, úgy hogy minden épen marad. 🙂

    Köszönöm,
    Tamás

   • meddedesign szerint:

    Kedves Tamás!

    Többen kérdeztek hasonlót itt már, de a körülményeket figyelembe véve azt ajánlom, forduljon szakemberhez, mert lakás ablak lévén, nem jó ötlet azon gyakorolni, és elsőre ritkán szokott sikerülni. Magával a technikával megismerkedhet érdekességképpen, ha olvasgatja korábbi válaszaimat!

    Üdv: Medde

 12. FreeWolf szerint:

  Tisztelt Medle!

  épp egy akváriumon dogozom itthon nagyon sok hasznos információt találtam hozzá itt . van egy indegana üvegvágóm . a kérdésem az lenne el tudom e vágni az üveglapot itthon ha 5mm vastag és hogy tudnám ezt kivitelezni?? azaz a vágás megtörtént de sehogy nem tudom elválasztani már úgy is csináltam hogy egy vastagabb sík deszkát tettem a vágás alá és egész súlyommal ránehezedtem . olyan mintha törhetetlen lenne 😀 válaszodat előre is köszönöm

  • meddedesign szerint:

   Tisztelt FreeWolf!

   Bizony egynémely üveg valóban úgy kezd viselkedni 5mm körül, mintha törhetetlen lenne. Reméljük, nem páncélüveggel akadt össze. 🙂 Jelen esetben probléma lehet a nem megfelelő, vagy már elhasználódott szerszám, esetleg a nem elégséges vágóerő. Ilyenkor, ha az első karcolás megtörtént, már ne vágjunk bele még egyszer az üvegbe, mert csúnyán tönkreteheti a vágószerszámot, valamint a törési felület is megsínylené. Ha a karcolás után közvetlenül nem történik meg a szétválasztás, előfordulhat, hogy a közben dolgozó mikrorepedések miatt használhatatlan lesz a munkadarab. Értem ezalatt az egyenes vágás több centiméteres méretszórását. Elégséges vágóolaj volt jelen a vágás közben. Minél vastagabb az üveg, ez annál fontosabb. Olaj nélkül nem lehet vágni, mert az nem csak a szerszámoz keni, hanem a repesztésnél is közreműködik. Látatlanban annyit tudok tanácsolni, hogy próbálja meg az egyoldalas elrepesztést – ennek a technikáját is ismertettem az oldalon – tehát az vágás egyik szélénél alátámasztva megpróbálni eltörni. Így talán a fokozatos repedés miatt sikerülhet. Ha semmi sem történik, a karccal ellentétes oldalon, a karc alatt a tábla szélén megkísérelheti megkocogtatni finoman, hátha megadja magát. Ez után szükség lehet némi csiszolásra, amit megfelelő csiszolóvászon és egy fakocka segítségével meg tud majd oldani. Két sikertelen vágás után inkább forduljon szakemberhez, kár az üvegért.

   …és vigyázzon a kezére! 🙂

   Remélem sikerrel jár. Mindenképp várom a beszámolóját!

   Üdv: Medde

 13. FreeWolf szerint:

  köszönöm a gyors választ!

  sajnos nem megy elvileg nem páncélüveg de aztán ki tudja 🙂 lehet hogy butaságot csináltam de már azt is megpróbáltam hogy a vágással szembeni oldalon is csináltam egy vágást de persze semmi változás 4 db ilyen üvegtáblám van csak szimplán ketté kéne vágni:D és nem megy pedig már vágtam üveget persze jóval vékonyabbat minden gond nélkül de az meg nem jó akváriumnak. a szerszám nem sokszor volt használva én bontottam ki kb 4X vágtam vele üveget ablakba . attól félek ha túlságosan megfeszítem akkor szilánkokra robban .

  • meddedesign szerint:

   A túloldali vágás valóban nem volt jó ötlet. Talán még ütögetéssel el lehet választani. Új táblát kellene megpróbálni, erőteljes, egyenletes erejű, folyamatos vágással. Bőven olajozva a szerszámot, hogy a vágandó felület végig kapjon kenést. Az féloldalas repesztést ajánlom, mert egyszerre ötös üveget nagyon nehéz letörni. Egy fél-egy centis tiplifát, vagy vastagabb ceruzát kell alátenni, a tábla széléhez és a tábla széleit határozottan, egyszerre lenyomni. Sikerrel szokott járni a dolog.

 14. Mosolygó Buddha szerint:

  Üdvözlöm,
  körkivágót hol lehet venni? Én nem találtam a neten. Sokszor cserélt üveglapokról van szó, évi 10-20db-ot elfogyasztok, és üvegesnél nagyon drága a kivágatása. Köszi Feco

 15. aki27bass szerint:

  Üdvözlöm!
  Régi szódásüvegből szeretnék lámpát készíteni magamnak úgy h. az üveg alsó reszét távolítanám el. Arra gondoltam h. barkácsolok egy kis szerkezetet amibe jól be tudom fogni az üveget és a kést is rá lehet majd feszíteni. Gyakorlatilag annyi lenne a dolgom a kés rászorítás után h. körbeforgatom azt. Netem láttam 3-10mm vágására alkalmas késeket. Ön szerint menni fog?

  • aki27bass szerint:

   Oh igen….természetesen a körbeforgatás után a forró kontra hidegvizes módszert alkalmaznám az üveg fenekének lepattintására.

  • meddedesign szerint:

   Üdvözlöm!

   Nos, bizonyosan sikerülni fog, ha a feltételek optimálisak lesznek. A neten nagyon sok kitűnő leírás van “üvegpalack vágása” címmel, amik közül válogatni lehet. Az egyik eredményes módszer az Ön által leírt. Sok sikert kívánok, és ne feledje, az üvegpalackok néha megtréfálják az embert, ezért ha nem sikerül, kísérletezzen tovább! Menni fog.

   Üdvözlettel: Medde

   • aki27bass szerint:

    Köszönöm a gyors válaszát! Igen a videókat láttam már de én konkrétan a szódásüveg fala miatt aggódom mert az minimum dupla olyan vastag mint egy hagyományos üvegé. Próba szerencse….B tervként működne-e a sarokcsiszoló/gyemánt vágókorong kombináció ön szerint?

 16. Bognár Tibor szerint:

  Üdvözlet!
  Borospoharat szeretnék hosszában elvágni. Milyen módszerrel próbálkozzak, vagy inkább szakemberre bízzam?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s