GyűrűBogák, avagy miért épp gyűrű?

Mivel többek közt ékszereket készítek, időről-időre felmerül bennem a kérdés; mi az egyes tárgyak, ékszerek  jelentése, honnan erednek? Miért, mióta viseljük? Hogy mit gondoltunk róla anno, azt már soha nem fogjuk megtudni, de azt hogy miért szeretjük őket most is, azt igen.

Ma a gyűrű történetének fogunk utánanézni.

Borostyán Gyöngylábú……………………………………………………………………..

Ősidők óta húz az ember gyűrűt az ujjára. Viselésük oka, jelentésük nagyon szerteágazóvá vált. Az ujj köré egyszerűen tekerhető körkörös forma első, evidens jelentése a végtelenséget, a folyamatosságot szimbolizálhatja.

Ősi időkben
A korai civilizáció nomád népei elsősorban kezük ékesítésére használták. A későbbiek folyamán társítottak különböző jelentéseket az egyre bonyolultabban kidolgozott és megmunkált, valamint nemesebb anyagokból készült ékszereknek.
Talizmánként, amulettként, jelvényként közvetítették viselőjük társadalmi szerepét, foglalkozását, hitét. A gyűrű féme és díszítő kövei rendkívül fontosak voltak. A kéz még a zárt, vaskos ruha alól is kivillant, ezért rangot és méltóságot jelző ék. A formákat, fémeket és köveket a bolygókhoz és egyéb energiákhoz társították és az adott életterülethez tartozó hatásokat erősítették vele.

…………………………………………………………….Harmatcsepp

A középkor során
A gyűrű a középkor folyamán gyakorlati szerepet is kapott. Aláírást helyettesítő pecsétként szolgált évszázadokon át.
A házasság jelképeként a római kor idején tűnt fel először. Ezek a korai jegygyűrűk még vasból készültek. Az ötvösmesterség fejlődésével különböző feliratokkal bővítették, illetve tették egyértelművé az adott gyűrű üzenetét. A germánok pl. rúnákat, varázsjeleket véstek bele, ezeket nem csak fizikailag hanem lelki szinten is beleégették. Gyakoriak voltak a nevek kezdőbetűivel díszített gyűrűk. Ezzel egyértelműsítették a gyűrű tulajdonosát. Ékszer öröklések során ennek nagy szerepe volt. További kialakítással drágakövek, kis szelencékben tárolt anyagok társultak a gyűrűk jelentéshordozói köréhez. A jegyesek között elterjedt az egyforma gyűrűválasztás. Emellett nyitható és összekapcsolható, aranyból készült karikák is készültek. Evvel az örökkévalóság mellett az összetartozás és az egyenrangúság szimbóluma is megjelent.
Jó jelzőeszköz, hogy valaki foglalt-e, vagy sem. Indiában erre a leányok ma is a bindit, egy piros pöttyöt használnak a harmadik szemük helyén.

Fehérhátú Jella Jáspis…………………………………………………………………………

Korunkban

Erről nem szívesen írok. Bemegy mindenki egy ékszerboltba, és láthatja. Tisztelet a kivételnek. Sajnos a tömeggyártás, a profit hatalma, az emberkéz nem érintette előállítás rányomta erre is a bélyegét, mint oly sok másra. Én naponta lehet, hogy csak három GyűrűBogát csinálok, az automata pedig 30.000 darabot valamely tömegcikkéből, de én nem irigylem. Szeretem csinálni a Bogákat, és az emberek is szeretik őket. Olyannak, amilyenek. Akinek való, annak úgyis jut. Én pedig megigérem, hogy soha nem fog kikerülni a kezem alól “tömegboga”. Annak ugyanis nincs lelke. Ahhoz pedig nem szabad hozzászokni. Akkor sem, ha “trendi”.

Legközelebb a “melyik ujjon mit?” kérdést járjuk körül.

(A képeken legújabb GyűrűBogáimat mutattam be. Megvásárolhatóak, vagy megrendelhetőek itt)

Források: Harmonet


Reklámok
Kategória: Ásványok, Ékszertörténelem, Üveg/Glass | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s