Keményebb téma, avagy mi is az az ívhegesztés?

Eddig inkább csak az üvegről volt szó, és a fémes témák közül is csak a könnyebbeket vettük. Most egy kicsit erőteljesebb dologról lesz szó, a vasmegmunkálásról, azon belül is a hegesztésről.

A hegesztés különálló szerkezeti elemként készült fémalkatrészek oldhatatlan kötéssel készülő összeerősítésére szolgáló művelet. A hegesztés mint oldhatatlan kötés, több száz éve ismeretes, igazi fejlődése azonban csak a 19. század végén kezdődött. Hegesztéskor a fémes alkatrészek összekötésére belső erőket, a fémek atomjait és molekuláit összetartó erőket használnak fel. Ezt a kötésmódot kohéziós kötésnek is nevezik.

Ezt senki ne akarja kipróbálni a konyha sarkában, egyrészt mert otthon fellelhető eszközökkel nem lehet helyettesíteni, másrészt mert jó eséllyel felgyújtja a lakást. Hegesztést csak megfelelő óvintézkedések betartásával végezhetünk biztonságosan.

Nézzük sorjában. Egyes fémműves alkotásaimat ívhegesztéssel hozom létre. Vegyük példának ezt:

Ez a Turulos falióra nagy részben ívhegesztési eljárással készült. Az hogy ez mindenféle vasdarabokból megszülethessen, a Meddén kívül kell még pár dolog. Ezek a dolgok az ívhegesztés eszközei.

Először is a legfontosabb a hegesztő készülék, vagy trafó. Ma már inverterrel is hegesztünk, ami kisebb, könnyebb, és egyszerűbb vele dolgozni. De a trafó volt a hőskor.

Ez a készülék alakítja át a fali konnektorból jövő áramot,  3000-4000C°-os elektromos ívvé, hogy a vas megolvadhasson és a két külön darab összehegedjen.

Tehát miután a konnektorba dugjuk a csatlakozókábelt, marad még két kábelünk szabadon. Ha nem, akkor átvertek minket a kereskedésben. Tehát a két kábel közül a meztelen csipeszest a hegesztendő fémtárgyra, vagy azzal fémes kapcsolatban lévő dologra, például satura csippentjük. A másik kábel végén van egy szigetelt elektródafogó, ebbe az elektródát, vagy közismertebb nevén a hegesztőpálcát dugjuk.

Eme pálcák nélkül lehetetlen hegeszteni. Meg se próbálja senki. Egy különleges bevonattal ellátott acélpálcák ezek, különböző összetételűek, és vastagságúak, ahhoz képest, hogy mit is akarunk összehegeszteni. Ezeket behelyezzük az elektródafogóba, és máris kész.

Ha ez megvan, akkor még mindig kell egy nagyon fontos dolog, bár technikailag már tudunk hegeszteni, de ha nem akarunk megvakulni, nagyon ajánlatos egy hegesztőpajzsot beszereznünk.

Jó esetben egy alap kis védőeszközt mellékelnek a géphez, de ez nem mindig elég. A művelet közben keletkező hő, ívfény és olvadt, fröcskölő fémrészecskék ellen egész fejet eltakaró, sötét védőüveggel rendelkező hegesztőpajzsot kell használnunk.

Több fajtája létezik. Van amit fél kézzel magunk elé kell tartani, van fejre álarcként helyezhető is. Utóbbi jobb, mivel a másik kezünk szabad marad.

Mostanság gyártanak olyan spéci pajzsokat, amiknek védőüvege csak az ívfény keletkezésének pillanatában sötétedik be, így védve szemünket. A károsan ható fény megszűntével kivilágosodik, és megint teljesen átláthatóvá válik. Kényelmes megoldás.

Ez egy csúcsmodell. Ilyenről én is csak álmodozom. Egyébként a védőfelszerelések nagyon fontosak, és a szemünk világának megóvása sohasem lehet luxus, de én is egy mezei pajzzsal hegesztek évtizedek óta, de még szerencsére soha nem volt baj a szememmel.

Akinek gyulladt már be szeme az ívfénytől, az pontosan tudja, miről beszélek. Akinek nem tudja milyen is ez, annak elmondom. Szerencsétlenebbül járt kollégák mesélték, hogy olyan érzés, mintha folyamatosan homokot szórnának a szemünkbe.

Bár van, aki semmiből sem tanul. Például ő:

Kínai pajzs…

Persze mint láthatjuk, a kínai fiatalember is visel például kesztyűt. Fontos dolog, mert a vas előbb-utóbb úgyis felmelegszik, és jobb azt védőeszközben tapogatni. A megfelelő ruházat, bőrkötény, és lábbeli viselése is nagyon fontos, mert hamar be lehet szerezni pár kellemetlen égési sérülést. Az izzó vas a bakancs szára és a zoknis boka közé cseppenése felejthetetlen érzés.

Mivel ez nem egy hegesztéstechnikáról szóló száraz szakmai irat, ezért azt gondolom, hogy ennyi elég is a témáról. Akit behatóbban érdekel a hegesztés, az tanulmányozza ezt, vagy valamely témával foglalkozó szakmai oldalt. Ha kérdésetek van, feltehetitek itt alul.

Reklámok
Kategória: Fémműves, Munkafolyamat | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 Responses to Keményebb téma, avagy mi is az az ívhegesztés?

 1. Böcz Ferenc szerint:

  Óóóóó!!! Az olvadt fém illata minden parfümnél többet ér!! Itthon sajnos nekem sem inverteres hegesztőm van, hanem sima hegesztőtrafó (olasz TELVIN) igaz ez 250 amperos, de szerintem Neked ekkorára nincsen szükséged! Inverteres hegesztőnek az általad leírt előnyei mellett (könnyű stb.) az is megemlíthető, hogy mivel egyenáramról dolgozik, bázikus elektródát is lehet használni, ami (persze ezek komolyabb acélszerkezeteknél és csőhegesztésnél kamatoztatható legjobban) sokkal szebb lesz a varrat, sokkal tömörebb lesz mint a rutilos elektródáknál, lényegesen nagyobb a szakítószilárdsága, és sokkal kevesebb esély van rá, hogy a varrat nagyobb igénybevétel, vagy rezgés esetén elreped! Az inverteres gépek nagy részével AWIzni is lehet, ami viszont már valószínű, hogy Neked jól jönne! Persze az ilyen gépek ára többszöröse a sima hegesztőtrafóénak!
  Jót mosolyogtam mikor azt írtad, hogy az egyik fajta hegesztőpajzsot fél kézzel kell fogni! Drága feleségem is hasonlóan szokott fogalmazni, és olyankor durci mikor mondom Neki, hogy vagy egy, vagy két kézzel, de féllel semmiféle képen!:) De vitathatatlanul a fényre sötétedő fejpajzsok nagy segítői a hegesztőnek! De azért érdemes megemlíteni, hogy a fényre sötétedő pajzsokat is minimum két nagy csoportra lehet osztani! Az olcsóbbak (kb. 30000Ft-tol) valóban fényre sötétednek, az ívkeletkezéstől számított 0.4-0.09 másodperc alatt! De sajnos van egy nagy hátrányuk! Ha fényárnyékba kerülnek, akkor kivilágosodik az üveg hegesztés közben is!:( És itt jönnek a drágább fényre sötétedő hegesztőpajzsok (kb. 90000Ft-tól a csillagos ég a felső határ) ami igazából nem is fényre sötétedik, hanem az elektromágneses teret érzékeli, és a sötétedési ideje NEM ELÍRÁS 0.005-0.0007 másodperc!!!!
  Nem akartam evvel senkit sem untatni, de jól esett leírni!! Bocsánat!:)

  • meddedesign szerint:

   Ferikém, köszönöm a kimerítő hozzászólásodat! Örömmel veszem az összes kiegészítő információt, amit nem nekem kell leírni… 🙂 Igen AWI-s cucc jól jönne, főleg rozsdamentes témáknál. Volt egy sima kis inverterem, de egy év alatt kinyírtam, mondjuk akkor naponta sok órát dolgoztam vele, és nem csak faliórákat raktam össze. Egy kis plusz hűtéssel sokáig bírta azért. Sajnáltam nagyon, pont túl volt a garanciális idején. Fenem a fogam azért egy ilyenre, meg egy olyan jó kis automata pajzsra. 🙂 Egyszer meglesz. 🙂

 2. Böcz Ferenc szerint:

  Sokáig lehetne még boncolgatni akár a hegesztőpajzsokat, akár az inverteres hegesztőket, de sem Téged, sem mást nem akartam untatni, de ahogyan fentebb is említettem, jól esett leírni!! Egyre több cég csinál már inverteres gépeket, de folyamatos használat mellett látni, érezni csak, hogy milyen óriási különbségek vannak! Hogy a hőkioldója hamar kiold, AWInál nem lehet, vagy nem megfelelően lehet állítani az áram erősséget a pisztolyon, nem lehet állítani az áram elő, illetve után áramlását, az egy dolog! De sok ilyen gépnél még az ív is megbízhatatlan, imbolyog ide-oda, mint valami kocsmaszökevény. Meg a használhatóság mellett azért még (ilyen árak mellett) fontos, hogy mennyi ideig lehet nyúzni szegény párát! Itt a Paksi Atomerőműben is dolgozik sok alvállalkozó, hoznak mindenféle szemetet, mert persze a jó az drága! Biztosan vannak más jó márkák is, de itt akár használhatóság, akár élettartam (pedig itt vannak ám nyúzva rendesen) figyelembevételével az ESAB, a FRONIUS, és a MIGATRONIK viszik a prímet! Ezekből a gépekből megtalálható nálunk a 140Amperostól kezdve egészen a 350-400 Amperosig, és csak egy hátrányuk van, az áruk!!

 3. Böcz Ferenc szerint:

  Bocsánat, az előbb elírás történt! Nem az áram elő, illetve után áramlását nem lehet állítani, hanem a GÁZÉT! :))

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s