Kell egy tipp? – avagy környezettudatosság Medde módra

Az mindenki előtt világos, hogy nem élhetünk tovább a régi módon. Nem fordíthatjuk félre a fejünket, mondván, hogy ez nem a mi dolgunk. Hobó régen megénekelte Villon egyik klasszikusában: “Szájam széléig árad már a sár”.

Tehát sok mindenen kell változtatnunk, elsősorban saját házunk táján. A világmegváltó forradalmakban nem hiszek. Amíg belül nincs rend, nem lesz kívül sem az. Először legbelül, a tudatunk tájékán kell rendet tenni, azt követheti a közvetlen környezetünk azon része, ami rajtunk múlik. Ennek egyik sarkalatos része környezetünk védelme, rendben tartása. Nem elcsépelt szólamok ezek, de menjünk csak ki az utcára és nézzünk körül. Akkora a ganyédomb kint, hogy néha hányni támad kedvem.

Tegnap a “Nyóckeren”  mentem keresztül bringával, de ami ott fogadott, az engem is megviselt, pedig nem vagyok egy finnyás gyerek. Dolgoztam egészségügyben, pucoltam vért, gennyet és szart, hugyot emberek után, de az igénytelenség és hányavetiség elborzaszt mindig.

(Amúgy 5 évet laktam a “Nyócban”, de azóta nagyságrendet romlott a helyzet…)

A baj az, hogy ez már Budapest, és az egész ország különböző helyein egyre általánosabbá válik.

Pedig tenni mindig lehet valamit. Nézzük:

1. Gyűjts Te is szelektíven!

A különböző színű konténerekbe a különböző fajtájú hulladékot gyűjtsd!

Kék: papír – újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz gyűjtésére szolgál.

Fehér: fehérüveg – tiszta, kiöblített italos és más színezetlen üvegeket (pl. konzerves, parfümös) dobhatjuk ide. Ne dobj bele színes üveget (pl. zöld, barna üveget), tükröt, ablaküveget, villanykörtét, szemüveget, nagyítót, drótszövetes üveget, kerámiát, porcelánt, valamint neoncsövet!

Zöld: színes üveg – Dobhatunk bele színes (zöld, barna, sárga) italos, parfümös, konzerves üveget. Ne dobjunk bele színezetlen, azaz fehér üveget, drótszövetes üveget, katedrálüveget, kerámiát, porcelánt. Az üvegekről távolítsuk el a fém kupakokat!

Sárga: műanyag – üdítős-, ásványvizes PET-palackokat, kiöblített háztartási flakonokat és azok lecsavart kupakjait (samponos, habfürdős stb.) háztartásban előforduló tiszta fóliát (szatyrok, tasakok, csomagolófóliák stb.) dobhatunk bele. A tejes- és gyümölcsitalos (kombinált) dobozokat minden esetben mossuk ki és tapossuk laposra, majd a papír- vagy a műanyag konténerbe helyezzük el, attól függően, hogy hogyan jelzik.

Ne dobjunk bele zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont, tejes-, joghurtos poharat, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalma-zó műanyagot, hungarocellt, CD-t, magnó- és videokazettát, egyéb, műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya), mert hasznosításuk jelenleg nem megoldott!

Szürke: Ez fém csomagolódobozok (üdítős-, sörös-, konzerves- stb.) és a háztartási kis fémhulladékok (pl. evőeszközök stb.) gyűjtésére szolgál. A konzerves-, kutya- illetve macskaeledeles dobozokat csak kimosva szabad beledobni!

Ne feledd, a pillepalack üresen összepréselve az igazi!

Most már Bp.-en több helyen a műanyagot és fémet együtt is lehet gyűjteni. Ezt a konténeren külön jelzik.

2. Ültess fát a kertedbe!

Ha mindegyikünk csak egy fát ültetne, a következő években több tonna

 

szén-dioxidot kötnének meg a légkörből.

Fából kiváló megújuló üzemanyag is nyerhető és építkezésre szintén alkalmas.

3. Ne locsold, inkább idd!

Locsoláshoz ne a drága ivóvizet használd, gyűjtsd össze az esővizet. Kerti locsolás előtt nézz utána az időjárás jelentésnek, hátha Fortuna a kegyeibe fogad és esni fog.

4. Sétálj, biciklizz, tömegközlekedj!

A sétával és biciklizéssel nem csak a környezeted óvod, hanem még le is tudod mozogni a TV előtt elfogyasztott chipseket. Az olcsóságáról már nem is beszélve. Bicikli költsége átlagosan havi 200 forint, szemben az autó többtízezer forintos benzin és fenntartási költségeivel.

Ha mégis a négykerekűt kell választanod, használj tömegközlekedést, hátha közben találkozol álmaid királyfiával vagy királylányával. Esetleg menjetek többen egy autóval.

5. Ne nyomtass, csak ha muszáj!

Ne nyomtass ki minden levelet, amit email-en kapsz. Olvasgathatod őket a monitoron is. Ha mégis ki akarnád nyomtatni, mert nem bízol a számítógépedben, használd a lap mindkét oldalát, kicsinyítsd le a betűméretet így több szöveg fér egy oldalra és keskeny margóval nyomtass. Sok papírt megspórolhatsz.

Be different!

1. Legyél egyedi!

Vegyél használt ruhát és alakítsd át stílusod szerint! Pénztárcádnak is kedvező, és garantáltan nem jön szembe az utcán!

2. Hagyd a kacatokat!

Ajándékba ne adj kacatot, inkább színházjegyet, vagy hasznos ajándékot. Ezzel is le-csökkented a majd kidobandó mütyürök számát, és egy jó élményre viszont mindig emlékezni fog ajándékozottad.

3. Tedd személyessé a csomagolást is!

Készítsd magad újságból ajándékaid csomagolását, vagy használd fel többször a csomagolópapírokat. Akár többet is összeragaszthatsz, így igazán egyedi lesz.

4. Add oda a rászorulóknak!

A régi macid, amivel már nem alszol együtt, add oda a rászorulóknak. Egy kissrácot ugyanúgy meg fog védeni az éjjeli szörnyektől, ahogyan Téged védett.

5. Vigyél magaddal saját zacskót!

Ha mész vásárolni, rakj a zsebedbe néhány zacskót, miért is kellene minden bevásárlásnál újabbat szerezned gyűjteményedbe?

Még jobb ötlet, ha szőtt táskát, vagy esetleg fonott kosarat viszel. Ezek tartósabbak és praktikusabbak a nejlonoknál, és még divatot is teremthetsz, ha olyat választasz, ami passzol a ruhádhoz!

Szóval érted? Sok mindent tehetsz. Ne légy kényelmes, ne mástól várd a megoldást. Ezek a dolgok életstílussá válhatnak, kivéve, ha már a konzumidiótizmus elérte agyunkat, és átvette a vezető szerepet.

(a “konzumidióta” az, aki akkor is fogyaszt, ha nincs rá szüksége, és  nincs meg erre a fedezete sem)

AKI KÍVÁNCSI MÉG TOVÁBBI MÓDSZEREKRE, TIPPEKRE, AZ MEGTALÁLJA ITT!

Legközelebb leírom, hogy a Medde ezekből mennyit és hogyan valósít meg. Ha kérdésetek van, tegyétek fel nyugodtan.

Reklámok
Kategória: újrahasznosítás, Filozófia, Hobó, Kultúra, Recycle | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s