Lótücsök, avagy a páncélos palánta esete

Mostanság mintha jó idő lenne, bár sokáig nem gondoltuk, hogy ez bekövetkezik. Akinek van talpalatnyi földecskéje, általában ilyenkor kertészkedik rajta, hacsak egy gyenge pillanatában nem betonozta le, vagy nem épített rá sarokházat atombunkerrel.

Mi is szeretjük a magunk termelte zöldségeket fogyasztani, ezért kertecskét művelünk. Egy ilyen kertben ugye lakik más is rajtunk kívül, jobb esetben nem a szomszédra, hanem a természet részét képző állatkákra gondolok itt. Ezek nagy része észrevétlen, vagy nem sok vizet zavar. Vannak azonban olyanok is, akik igenis zavarnak, és itt nem a tegnap esti jetire gondolok, akiről kiderült, hogy Bandi bácsi volt, a harmadik szomszéd, csak eltévedt.

Az egyik ilyen zavaró tényező az ember kertjében a lótücsök, vagy ismertebb nevén a lótetű. Aki nem látott még ilyent, annak megmutatom, miről is van szó.

Kép

Hát nem egy szép állat, de ha engem meglát, könnyen lehet, hogy ugyanezt mondja.

Erről a teremtményről ezt írják:  “A kertekben a növények fogyasztása és különösen föld alatti szárainak elvágása miatt rendkívül súlyos károkat okozhat.”

Akit érdekel bővebben, az itt elolvashatja: http://hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%B3t%C3%BCcs%C3%B6k

Szóval ez az. Felzabálja az elvetett magot is néha, különösen kedveli a hüvelyeseket, valamint elrágja a felszín alatt a palánták szárát. Az eredmény siralmas, mindenfelé elszáradt növénykék, messziről kiabálják: Belőlünk bizony nem eszel!

K_p1.sized

Amúgy nem túl okos állat, mert megfigyeltük, hogy mindig a felszínhez közel ássa a járatait, és mivel a kertünkben vegyszeres akció szóba se jöhet, ezért kigondoltuk a páncélos palánta projektet.

Ez a projekt már két éves, tehát túl van a kísérleti stádiumon, és úgy gondolom bevált. Ennek okán közzéteszem.

Mielőtt belekezdenék, azt azért elmondom, hogy nincs érdekeltségen a sörbizniszben. 🙂

Tehát azt gondoltuk ki, ha az a tetű szépen halad a föld felszíne alatt, akkor útját kell állnunk. Kísérletképp egy keskeny lécet nyomtam le a földbe úgy 2-3 cm mélyen oda, ahol ezek az édesnek nem mondható kis lények közlekedtek. Minden esetben megkerülték az akadályt oldalirányban, sosem ástak át alatta.

Ekkor jött az ötlet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha valaki nem szereti, ne erőltesse az ivást. Sok doboz hever szerteszét, honfitársaink fogyasztási, valamint hulladékkezelési kultúráját fényesen bizonyítandó. Azokat is össze lehet szedni. Mármint az eldobált dobozokat…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az alumínium dobozokkal könnyebb bánni. Egy mágnessel ki lehet választani őket, mert ugye az alumíniumot nem vonzza a mágnes. A vasból készült dobozokat igen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Igen, elég nagy lyuk. Majd a doboz kettévágása utál a befelé hajlott zárófedelet kissé vissza lehet nyomni és rögtön jobb lesz a helyzet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meg lehet próbálni ollóval is, vagy bármi mással, nekem ez jött be leginkább. Kézre vigyázni és nem csak vágás közben, hanem utána is, mert a vágott dobozszélek eléggé veszélyesek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fontos, hogy annyi magot vessünk egy dobozba csak, amennyi növénykét egymás mellé szánunk, tehát 2-3 db-ot. Amikor eljön a kiültetés ideje, az ültetődobozok alját a már ismertetett módon vágjuk le, hogy a gyökerek szabadon fejlődhessenek a földben.

Az így elültetett palánták szépen fejlődnek, viszont a lótetűt megüti a guta. Láttam.

Ősszel, amikor a letermett növényszárakat eltávolítjuk, a fémhüvelyeket össze kell szedni és a szokott módon a szelektív hulladék-gyűjtőbe kell elhelyezni.

Kidobott fémdobozok mindig lesznek, úgyhogy ez a kártevő elleni védekezés több szempontból is hasznos.

Akit pedig inkább a Meddecuccok érdekeltek volna, azoknak a szokott helyet ajánlom, ahol körülnézhetnek és vásárolhatnak.

Kattints ide: MeddeBolt.

Reklámok
Kategória: Kertészet, Recycle, Szabadidő | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

One Response to Lótücsök, avagy a páncélos palánta esete

  1. Orbán Judit szerint:

    Életemben ilyen ronda jószágot nem láttam, mondjuk, panel nyolcadik emeleten igen ritka lehet, de mikor kiköltöztünk kertes házba, az első héten belefutottam egy ilyen Alien-be :)) Soha többé nem akarom látni :DDD

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s