Időutazó, avagy a TT™Concept

Az időutazás az az elképzelés, miszerint két időpont között tetszőleges irányban megvalósítható utazás – ahhoz hasonlóan, mint mikor a tér két pontja között épségben meg lehet érkezni. Az időben visszafelé utazás a tudomány jelenlegi állását tekintve paradoxonokhoz vezethet.

timetravel

Az időutazás döntő problémái a múltba utazás kapcsán merülnek fel. A kutatók gondolatkísérleteket végezve az időutazás során felbukkanó lehetséges logikai ellentmondásokat (paradoxon) valamint ezek feloldásait keresik. Az időparadoxon az idő miatti ok-okozat szabály megsértését taglalja. A részecskefizika az időtükrözés elméleti lehetőségét veti fel, aminek kozmológiai vonatkozásai is jelentősek.

Az időparadoxon problémája, vagyis mi történne, ha a múlt úgy változna, hogy az ismert jelen nem jöhetne létre?

time-travel-evidence

A másik érdekfeszítő dolog az, hogy amennyiben a múltbéli időutazás csakis géppel lehetséges, és nincs teleportálás, akkor az időutazók legkorábban az első időgép működésbe helyezéséig tudnak visszautazni. Ez azt jelenti, hogy amint egy kétirányú időgépet bekapcsolnak, azonnal működésbe lép a jövőbeli érkezőket fogadva. Persze ez korántsem biztos.

article-1269288-095FBC16000005DC-551_634x447_popup

Az időutazás logikai ellentmondásait oldja fel a Multiverzum-elmélet. E szerint végtelen számú párhuzamosan létező, egymástól különböző, ám összefüggő világegyetem létezik. Ekkor az időutazás nem más, mint két – eseményeiben független – téridő közötti ugrás, tehát logikai kötöttségek nem állnak fenn. Az alternatív valóságokat “dimenziónak” is nevezik.

177px-Wm_james   Akit bővebben érdekel a Multiverzum-elmélet, az keresgéljen William James pszichológus írásai között.

William James (New York, N. Y. 1842. január 11. — Chocorua, New Hampshire,1910. augusztus 26.) amerikai pszichológus, filozófus, az amerikai funkcionalista pszichológia alapító atyja.

Ő volt az első nemzetközileg ismert amerikai filozófus, nevéhez fűződik az amerikai pragmatizmus.

Egy pragmatista központi gondolatai azok, hogy mihez vezethet az adott jelenség, mi lehet a funkciója, működik-e az elképzelés.

moorcockphoto_aA Multiverzum-elmélet irodalmi népszerűsítéséért Michael Moorcock író tett sokat.  (Itt a képen jobbra)

Első megjelent sci-fi regénye a The Sundered Worlds volt, mely folytatásokban jelent meg 1962-63-ban, s később regény formában The Blood Red Game címen látott napvilágot 1970-ben.

Ebben a regényben bukkant fel először a „multiverzum” elmélete, mely szerint számos párhuzamos dimenzió létezik, amelyek néha érintkeznek. Moorcock szerint ezekben az eltérő dimenziókban egymáshoz nagyon hasonlatos hősök élnek, mintha egy és ugyanazon személy kivetülései lennének különböző nevek alatt.

Persze a tudatos időutazás ötlete és eszköze Herbert George Wells 1895-ben megjelent Az időgép című művében fogalmazódott meg.

the_time_machine_large_01

Nos, a hosszúra nyúlt bevezető után rátérek mondanivalóm lényegére, ha egyáltalán van olyan. Akik eddig is unták, most ne olvassák tovább, mert esetleg egészségkárosító hatása lehet a dolognak.

Tehát akkor mi is az a TT™Concept?

Nem, nem az. Az a kis négykerekű státuszszimbólum, négy karikával az orrán inkább térbeli helyváltoztatásra alkalmas.

audi-tt-ultra-quattro-concept-1

Szép, de nem…

Szóval a TT™ConceptTimeTraveller (Időutazó) eszközei az idő különböző pontjáról, amik véletlenszerűen megjelennek a tér egymástól távol eső koordinátáin. Hogy az Utazó személye ki, azt ne feszegessük. Elég annyit tudnunk róla, hogy egy időanomália kapcsán bolyong az idősíkok közt. Egyszer-egyszer találunk közvetett bizonyítékokat abból a korokból, ahol megfordul. Ezek közt a legjelentősebb, amikor bizonyos eszközei, használati tárgyai felbukkannak a Föld egy tetszőleges pontján.

Bizonyos, hogy nagy részükről ezeknek a tárgyaknak nem tudunk. Ha az óceán közepén materializálódnak, vagy az esőerdőkben, netán a jéggel fedett sarkokon, vajmi kevés a valószínűsége, hogy bárki rájuk találjon.

Arról sem szeretnék beszélni, hogy milyen úton jutunk hozzá az információhoz, majd a tárgyakhoz. Eddig alig egy tucatot sikerült begyűjteni. Jellegzetességük, hogy a jelen korszakot meghaladó technológiát a mi múltunkban használja, több-kevesebb sikerrel az Utazó.

A tárgyak rendeltetését megfejtve arra a következtetésre jutottunk, hogy a múltban jelentősen sérülnek, valamint elhasználódnak ezek az eszközök. A korabeli technológiával kell javítani, pótolni az alkatrészeket, már amennyiben ez lehetséges. Ez tisztán látszik a leleteken.

Az utoljára megtalált tárgyat nemrég kaptam Oroszországból. Egy vasútvonal mentén találták.

34545591SbV

Ettől a hídtól nem messze áll egy elhagyatott víztorony. Egy pályamunkás figyelt fel késő délután a szokatlan fényjelenségekre, amik a tárgyak megjelenését általában kísérni szokták.

34796866EGl.

A munkás hamar megszabadult tőle, mert nem szerette az ilyen dolgokat – viszont a vodkát igen – így párszor gazdát cserélt a tárgy, mire a látókörünkbe került.

Aki végülis leadta a külhoni kontaktnak, egy veterán tengerész volt. Látott egyet, s mást életében, mert tengeralattjárón is szolgált. Rögtön látta, hogy jobb lesz ezt a megfelelő helyre eljuttatni. Szerette a sima ügyeket. (…no meg a vodkát)

Russia Victory Day

(A kép illusztráció)

A tárgyról keveset tudunk. Ránézésre a múltban rekedt Utazó félig-meddig korabeli, helyi anyagokból, valamint saját idejebéli technikából fabrikált telekommunikációs egysége, amolyan táblagépe lehetett. Eddigi vizsgálatok szerint érintőképernyős-hangvezérelt változat (nem kizárt a neurovezérlés sem), bár semmi közelebbit nem sikerült megállapítani a kezeléséről, vagy az energiaellátásáról. Bizonyos időközönként gyenge spontán aktivitást mutat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A kerete rézötvözet, ami ónalapú adhéziós kötéssel állítottak össze. A “képernyő” üvegszerű, polárszűrős, arany, vagy bronzszínben játszik. Erőteret nem gerjeszt, extrém sugárzást nem lehet mérni a közelében.  A hátlap árnyékolt, belekarcolt jelekkel ellátott. A jelek megfejtése folyamatban van.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A képernyőfelület finom karcai és a korabeli technológiával kivitelezett javítások arra engednek következtetni, hogy vagy az Utazó került sűrűn áldatlan állapotok közé, vagy egy időre illetéktelen kezekbe került. Az egyik spontán aktivizálódás alkalmával megfigyeltük, hogy egy ismeretlen személy, feltehetőleg a XVIII. századból megfésülködik előtte, eszerint falitükörként használták.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Egyéb fizikai paraméterei; mérete 150x250mm, tömege 705gr.

A tárgy kiértékelése folyamatban.

További részletek itt találhatóak.

Mutatok még két, a közelmúltban fellelt tárgyat. A kommentekben lehet találgatni, mi is a funkciójuk.

medde_product_853_131006134952_3

medde_product_853_131006135838_3

A hozzászólásoknál csak óvatosan! Ugye mindenki tudja, hogy az elsődleges temporális irányelv kimondja, hogy az egyéni vagy társas időutazások résztvevői nem közölhetnek információkat a jövőről.

Reklámok
Kategória: art, Üveg/Glass, újrahasznosítás, Bolt, Fantasy, Fémműves, Filozófia, Kultúra, Művészet, Recycle, Steampunk | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s