Egy új stílus – avagy mik is azok a kinetikai ékszerek?

Sokszor azon veszem észre magamat, hogy egy kezembe került alkatrész, anyag, bármi kis dolog nem hagy nyugodni. Naponta többször megfogom, nézegetem, forgatom a kezemben, mint mókus a mogyorót, mert valamire emlékeztet. No nem az eredeti funkciójára, mert az túl egyszerű lenne. Valamire, ami volt, vagy lesz, ami olyan érzés, mint amikor az ember nem tudja felidézni egy álmát, pedig majdnem eszébe jut, de mégsem.

Gyakran vagyok így.

Aztán a dolog szép lassan leülepszik és elkezd formát ölteni. Csak az érzés létezik, abból meg elég nehéz elsőre kihozni valamit, így a felvillanó képeket próbálom megfogni és hozzáigazítani az illuzórikus valósághoz. A fizikai szinten rendelkezésre álló anyagok, gépek, szerszámok, valamint az emlékképekben rejlő ideák megkísérlik a felszínre hozni a meghatározhatatlant.

Így született meg a Meddecuccok új családja, a kinetikus ékszer, Minetic™ néven.

Ezek fő jellegzetessége, hogy valamely alkatrészük mozgatható, forgatható, amolyan imamalom szerűen, ami mindamellett hogy hasznos dolog – egy fordulat=egy ima, vagy üzenet a Világmindenségnek – arra fogékony viselőjét az önkéntelen meditatív cselekvés folytán relaxáltabb állapotba juttathatja, s megindíthat nála egy – fizikai világtól kissé távolabb eső – párhuzamos gondolatmenetet, érzékelésmódot. (A telefon érintőképernyőjének hüvelykujjal való “hajtása” hasonló mozdulatsor ugyan, de ellenkező hatású gondolatmenetet generál)

Mutatok egy ékszert, amit nemrégen készítettem, előrevetítendő, mire is gondolok. A kinetikus ékszerek alapanyaga kizárólag természetes anyag, úgymint fémek (különböző acélok, sárga- és vörösréz, alpakka, ritkábban alumínium, vagy ezüst), különféle üvegek, no és az ásványok (drágakövek).

Ha nyakékről van szó – mint esetünkben – általában fémláncon, hengeres lakkbőrön, vagy ezek kombinációján függ az ékszer. Ezek mindig megfelelő méretezésű szerelékkel és kapoccsal vannak ellátva, az ékszer súlyát figyelembe véve. A nyakékek körülbelül 30-80 gramm között mozognak, de extrémebb esetben (férfiékszer) meghaladhatják azt.

Mivel a nyers fémek az arra kifejezetten érzékeny egyéneknél allergiás reakciókat válthatnak ki (szerencsére ez ritka), kockázatok és mellékhatások tekintetében majd mindenki megkérdezi az orvosát, holisztikus gyógyítóját, mongol sámánját, miegyéb.

Kép

Mongol sámán

De térjünk vissza a kinetikus ékszerekre. Amit mutatni fogok, mint említettem volt, egy nyakék. Időtlen Idő névre hallgat. Mivel az összes ékszerem úgynevezett “egygazdás” személyes darab, általában a viselőjének szoktam csak kifejteni (ha kéri) az ékszere mondanivalóját, most mégis írnék erről pár sort. De előbb egy kép az ékszerről:

 0615 003

Időtlen Idő. Minetic™ kinetikus nyakék

Tehát Időtlen Idő. (Nem fogok most belemenni a temporális mechanika fejtegetéseibe, azt majd megteszi az, akit bővebben érdekel, az internet világa határtalan lehetőségeket rejt ez ügyben is. )

Először is nézzük a megjelenés szempontjából. Egy 13 fogszámú lánckerék ( Ø55mm)   ölelte régi, kopott, hiányos zsebóra számlapját látjuk. Kinetikai szempontból ez a lánckerék fordul el a számlap körül. A számlap galvanizált, festett, sárgaréz alapú. Öregbített hatás, a közepén erősen koptatott. Hét darab szegeccsel van rögzítve, amiből 6 sárgaréz csőszegecs, tehát nyitott a tér a két oldal között, a hetedik vörösréz, ami a delet, vagy inkább a huszonnegyedik órát jelöli és Mars tulajdonságú. Ennél a szegecsnél fogva van rögzítve a hátlapon az a szem, ahol a függesztőkarika és a lánc csatlakozik hozzá.

0615 004

“A mögöttes kapcsolat”

Aki akarja, az továbbgondolhatja. A sárgaréz számlap és a szintén sárgaréz hátlap közt egy vörösréz betétlap rejtőzik. A számlap kopott, fényes közepén a stilizált találatok (golyónyomok) egy csillagállást mutatnak.

0615 001

Az üresség

Azt hiszem ennél többet a leendő gazdájának se nagyon mondanék, mert korunk betegsége a “szájbarágás” amúgy is elképesztő méreteket öltött már. Meg kell tanulni újra gondolkodni, egészségesen és kulturáltan vitatkozni, mint hajdan azok, akik még tudták, mit jelent vitázni, egymás épülésére, egymás tiszteletben tartásával, a probléma megoldása okán.

A kinetikus ékszerek kereskedelmi forgalomban nem szerezhetőek be, de akié majd lesz egy-egy darabja, az úgyis megtalálja az utat, hogy hozzájusson.

Mert a dolgok, mi együvé valók, keresik egymást.

Kategória: art, Általános, Fémműves, Filozófia, Művészet, Recycle, Steampunk
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s