Szerszámok és gépek, avagy mivel is dolgozik a Medde?

Mivel ez a blog minden olyasmivel foglalkozik, ami összefügg a kézműves tevékenységemmel, most megmutatom azokat az eszközöket, szerszámokat, gépeket, amikkel dolgozom, dolgozunk, mert ugye Noémi is szervesen hozzátartozik a folyamathoz, mint ahogyan én is. Mert hiába a jó szerszám, ha nem áll a végénél egy ember.

Mivel ezekből a dolgokból sok van, kezdjük az üvegműves eszközökkel. Nézzük!

Amik a képen láthatóak, azok a legszükségesebbek, sajnos néha a legdrágább hozzávalók. De én is egyetlen orosz szovjet táblaüvegvágóval kezdtem. Nagyon fontos, hogy ezt soha ne felejtsük el. De erről is írok még bővebben.

De menjünk sorjában. Ahhoz, hogy biztonságosan tudjunk dolgozni, ismernünk kell a munkavédelmi előírásokat, mert az üveg és a többi dolog (maró hatású anyagok, forró páka, fémek, izzó üvegek, forgó alkatrészek) alattomos dolgokat tudnak művelni az emberrel, ha nincs tisztában a veszélyekkel. Azért nem árt, hogy ha a nap végére még két szemmel rendelkezünk, az összes vérünk bent van az érrendszerünkben, nem sütöttük ki magunkat, mint egy flekkent, és nem használtuk jobb sorsra érdemes belső szerveinket elektromos vezetőnek a föld irányába.

Az egyik legfontosabb, hogy a munkavégzéshez kapcsolódó veszélyekkel és elkerülhetőségükkel tisztába legyünk. Én most itt nem fogok munkavédelmi kiselőadást tartani, azt majd a tanfolyamon, mert ott kikerülhetetlen lesz. És felejthetetlen. Lényeg, hogy vannak príma munkavédelmi eszközök, amiket az idióták mellőzni szoktak, mondván, hogy kényelmetlen és ciki, persze egy szemmel élni biztosan nem annyira ciki , és nem hiszem hogy kényelmes, de hát mindenki eldönti, hogy mit is enged meg magának.

Tehát: (mivel ez mind “védő”, mindenki elégondolja) szemüveg, maszk, kötény, kesztyű, cipő, ruha. Ezekből különféle. Mindenki rájön előbb utóbb hogy mi mikor kell, ha máshogy nem, a saját kárán.

Mára elég a munka-katasztrófai riogatásból, legközelebb már valóban a szerszámokkal folytatjuk!

Hozzászólás